Diskuzní fórum
Daily Libres – pravá irská káva
Siorak, 28.02.2012 21:22:28
Irská káva – většina z vás jistě ví, co to je. To se vezme whisky, šlehačka, kafe .... stop, stop, stop!
Žádné „A je to!“ I káva má své zákony a musí se umět udělat důkladně.
Recept na irskou kávu je jednoduchý, ale je záhodno jej dodržet.
Jedna z velmi důležitých zásad je, že irská káva, abychom se neošidili o estetický požitek, se servíruje zásadně do skla. Vhodnější jsou samozřejmě sklenice spíše protáhlého tvaru, ideálně na stopce, s ouškem a může být i temně zbarvené sklo.
Ideálním základem irské kávy je překapávaná káva nebo káva rozpustná, když nemáme překapávač po ruce. Irská káva se vždy sladí, dává se asi jedna kostka nebo jedno balení cukru (cca 3g) na decilitr kávy, ale znalcům možno podle chuti.
Pozor! Káva musí být oslazena a cukr dokonale rozpuštěn dříve, než tam přidáme další ingredience.
Irská káva má své přídavné jméno v názvu proto, že se do ní přidává irská whiskey. Neplést se skotskou whisky! Mezi známé značky irské whiskey patří třeba Jameson, Tullamore Dew, Bushmills ...
Narozdíl od skotské sestřenice je třikrát pálená a chybí ji kouřová příchuť získaná z rašelinového ohně.
Tady je mé doporučení přidat 20 – 40 ml whisky na 2 dcl kávy. Whisky se přidává do kávy již rozlité ve sklenicích a pokud už víte, co a jak, můžete experimentovat podobně jako s cukrem – přidávat nebo ubírat podle chuti. Vše je zapotřebí pořádně promíchat.
Poprvé jsem ji ochutnal v Londýně a musím říci, že Britové mají jednak běžnou smetanu s 24% tuku a pak mají dublovanou s 48%, což je už opravdová kvalitka. Nicméně česká 33% smetana by měla ukojit naše choutky dostatečně. Mám pocit, že jsem už u nás viděl 66% smetanu, ale teď si nejsem jist, zda se mi to nezdálo někdy v noci po pár drincích irské whiskey.
Tři pravidla ke šlehačce.
Použít šlehačku z natlakované nádobky je zločin a výsledný nápoj si nezaslouží označení „Irská káva“. Je to spíše „Český bufet“.
Šlehačka musí být ušlehána jen napůl, musí ještě alespoň trošku téci. Cukr do ní sice je možno dát, ale neměl by být nutný, sladká je přece už káva.
Šlehačka musí být vychlazená, kontrast teplot je součástí požitku z irské kávy.
Takovouto šlehačkou zalejeme kávu vrstvou minimálně 1 cm tlustou.
Dobrou chuť!
Žádné „A je to!“ I káva má své zákony a musí se umět udělat důkladně.
Recept na irskou kávu je jednoduchý, ale je záhodno jej dodržet.
Jedna z velmi důležitých zásad je, že irská káva, abychom se neošidili o estetický požitek, se servíruje zásadně do skla. Vhodnější jsou samozřejmě sklenice spíše protáhlého tvaru, ideálně na stopce, s ouškem a může být i temně zbarvené sklo.
Ideálním základem irské kávy je překapávaná káva nebo káva rozpustná, když nemáme překapávač po ruce. Irská káva se vždy sladí, dává se asi jedna kostka nebo jedno balení cukru (cca 3g) na decilitr kávy, ale znalcům možno podle chuti.
Pozor! Káva musí být oslazena a cukr dokonale rozpuštěn dříve, než tam přidáme další ingredience.
Irská káva má své přídavné jméno v názvu proto, že se do ní přidává irská whiskey. Neplést se skotskou whisky! Mezi známé značky irské whiskey patří třeba Jameson, Tullamore Dew, Bushmills ...
Narozdíl od skotské sestřenice je třikrát pálená a chybí ji kouřová příchuť získaná z rašelinového ohně.
Tady je mé doporučení přidat 20 – 40 ml whisky na 2 dcl kávy. Whisky se přidává do kávy již rozlité ve sklenicích a pokud už víte, co a jak, můžete experimentovat podobně jako s cukrem – přidávat nebo ubírat podle chuti. Vše je zapotřebí pořádně promíchat.
Poprvé jsem ji ochutnal v Londýně a musím říci, že Britové mají jednak běžnou smetanu s 24% tuku a pak mají dublovanou s 48%, což je už opravdová kvalitka. Nicméně česká 33% smetana by měla ukojit naše choutky dostatečně. Mám pocit, že jsem už u nás viděl 66% smetanu, ale teď si nejsem jist, zda se mi to nezdálo někdy v noci po pár drincích irské whiskey.
Tři pravidla ke šlehačce.
Použít šlehačku z natlakované nádobky je zločin a výsledný nápoj si nezaslouží označení „Irská káva“. Je to spíše „Český bufet“.
Šlehačka musí být ušlehána jen napůl, musí ještě alespoň trošku téci. Cukr do ní sice je možno dát, ale neměl by být nutný, sladká je přece už káva.
Šlehačka musí být vychlazená, kontrast teplot je součástí požitku z irské kávy.
Takovouto šlehačkou zalejeme kávu vrstvou minimálně 1 cm tlustou.
Dobrou chuť!
Liška76, 03.03.2012 13:36:52
nooo tak to je mlaskačka:)))
divoženka1, 04.03.2012 08:18:01
Hmmm tak takhle vaří kávu můj kamarád kam se na tuto mňamku hrabou kavárny
gabkin, 07.03.2012 16:24:11
jo, tak konečně je to text hodný doslovného provedení.
umělec2, 08.03.2012 18:40:28
Tu kávu mám rád neb je v ní alkohol. Dá se nahradit rumem. Není to sice stejný, ale účel ....
Siorak, 12.03.2012 12:49:22
umělec2: Liška76: gabkin: divoženka1:
Tak a teď už jen vyzkoušet - umělec2 - použít rum je barbarství, to už je pak rumová pralinka, ne irská káva.
Dělám to jen když příjde nějaká vzácná návštěva, dobrého pomálu, říkávala moje babička ...
Dělám také "kávový bonbónek"
Vezmete rozpustnou kávu, smícháte s cukrem a zalejete doslova lžičkou horké vody v moka hrníčku. Nemusím říkat, že je to potřeba pořádně promíchat. Zalejete 1-2 lžičkami smetany na šlehání a pokud to chcete udělat s láskou, opatrně to malou lžickou zkuste v hrníčku našlehat, ale ne tak, aby to bylo po celém hrníčku, utrpěla by estetika. Možná lepší, pokud toho děláte víc je trošku si tu smetanu předešlehat mimo hrníček. S tou smrťácký koncentrovánou kávou se to smíchá, nahoře lehce zpěněno, ozdobte uprostřed kapkou šlehačky.
Tak a teď už jen vyzkoušet - umělec2 - použít rum je barbarství, to už je pak rumová pralinka, ne irská káva.
Dělám to jen když příjde nějaká vzácná návštěva, dobrého pomálu, říkávala moje babička ...
Dělám také "kávový bonbónek"
Vezmete rozpustnou kávu, smícháte s cukrem a zalejete doslova lžičkou horké vody v moka hrníčku. Nemusím říkat, že je to potřeba pořádně promíchat. Zalejete 1-2 lžičkami smetany na šlehání a pokud to chcete udělat s láskou, opatrně to malou lžickou zkuste v hrníčku našlehat, ale ne tak, aby to bylo po celém hrníčku, utrpěla by estetika. Možná lepší, pokud toho děláte víc je trošku si tu smetanu předešlehat mimo hrníček. S tou smrťácký koncentrovánou kávou se to smíchá, nahoře lehce zpěněno, ozdobte uprostřed kapkou šlehačky.
nejsembásník, 13.03.2012 08:05:45
Siorak:
Ty jsi ale labužník! Jsem přesvědčena, že ve všem !
Ty jsi ale labužník! Jsem přesvědčena, že ve všem !
Siorak, 13.03.2012 10:15:03
nejsembásník: Vlastně jsem spíše asketa. Ale někdy a v něčem i labužník, člověk si nemůže stále všechno odpírat :-)
Pokud chcete vložit odpověď, musíte se přihlásit.