Diskuzní fórum
Řemesla - tvarůžkáři
čubík, 11.07.2013 08:29:06
Pravé olomoucké tvarůžky (v Čechách nazývané syrečky), jsou jedinečný a jediný původní český sýr. Tvarůžky se dodnes vyrábí podle tradiční receptury a uchovaly si svůj charakteristický tvar i barvu.
Tvarůžky jsou přírodním, měkkým, pod mazem zrajícím sýrem s minimálním množství tuku a soli, bez jakékoli chemické přísady. Vznikají pomocí mlekařských čistých kultur z netučného tvarohu. Po dvou týdnech, kdy tvaroh se solí zraje, se semele a vytvaruje do známých koleček či tyčinek, které se nechávají ještě několik dní dozrát.
Historie a současnost výroby tvarůžků
První ověřené záznamy o tvarůžcích pochází již z poloviny 16. století. Obce v okolí Olomouce byly centrem tvarůžkářství až do konce 19. století, poté se hlavní část výroby soustřeďuje do Loštic. Počátky loštické produkce jsou spjaty s Josefem Wesselsem, předkem dnešních majitelů světoznámé tvarůžkárny, který si ke své punčochářské činnosti přivydělával dovozem tvarohu, hlavní suroviny pro výrobu tvarůžků, do Hněvotína, kde odkoukal jejich přísně střežené výrobní tajemství a s úspěchem jej uplatnil ve vlastní, zprvu podomácké produkci.
Tvarůžky se brzy poté staly předmětem podnikání řady dalších loštických živnostníků a ve městě vzniklo mnoho malých tvarůžkáren. Největší z nich však náležela i nadále rodině Wesselsů. Ti postupně nahradili domácí výrobu manufakturou, vyřadili z trhu místní konkurenci a stali se největšími výrobci tvarůžků. Další generace pokračovala v rozvoji firmy - rozsáhlé stavební úpravy, jako první zavedli strojovou výrobu tvarůžků (formovací poloautomat na tvarůžky), která byla dříve prováděna ručně. Za socialismu výroba tvarůžek v Lošticích nakonec málem zanikla, avšak po restituci byly loštické provozovny znovu vráceny potomkům Aloise Wesselse, kteří podnik zmodernizovali a dnes zde vyrobí ročně přes 2000 tun tvarůžků.
Nejstarší výrobna tvarůžků A. Wesselse v Palackého ulici 4 byla prohlášena za technickou památku. Na místě původní tvarůžkárny bylo v roce 1994 zbudováno Muzeum tvarůžků a vedle výrobny byla na Palackého ulici otevřena i nová prodejna.
Zdroj: Region Mohelnicko
Tvarůžková cukrárna
Tvarůžky jsou přírodním, měkkým, pod mazem zrajícím sýrem s minimálním množství tuku a soli, bez jakékoli chemické přísady. Vznikají pomocí mlekařských čistých kultur z netučného tvarohu. Po dvou týdnech, kdy tvaroh se solí zraje, se semele a vytvaruje do známých koleček či tyčinek, které se nechávají ještě několik dní dozrát.
Historie a současnost výroby tvarůžků
První ověřené záznamy o tvarůžcích pochází již z poloviny 16. století. Obce v okolí Olomouce byly centrem tvarůžkářství až do konce 19. století, poté se hlavní část výroby soustřeďuje do Loštic. Počátky loštické produkce jsou spjaty s Josefem Wesselsem, předkem dnešních majitelů světoznámé tvarůžkárny, který si ke své punčochářské činnosti přivydělával dovozem tvarohu, hlavní suroviny pro výrobu tvarůžků, do Hněvotína, kde odkoukal jejich přísně střežené výrobní tajemství a s úspěchem jej uplatnil ve vlastní, zprvu podomácké produkci.
Tvarůžky se brzy poté staly předmětem podnikání řady dalších loštických živnostníků a ve městě vzniklo mnoho malých tvarůžkáren. Největší z nich však náležela i nadále rodině Wesselsů. Ti postupně nahradili domácí výrobu manufakturou, vyřadili z trhu místní konkurenci a stali se největšími výrobci tvarůžků. Další generace pokračovala v rozvoji firmy - rozsáhlé stavební úpravy, jako první zavedli strojovou výrobu tvarůžků (formovací poloautomat na tvarůžky), která byla dříve prováděna ručně. Za socialismu výroba tvarůžek v Lošticích nakonec málem zanikla, avšak po restituci byly loštické provozovny znovu vráceny potomkům Aloise Wesselse, kteří podnik zmodernizovali a dnes zde vyrobí ročně přes 2000 tun tvarůžků.
Nejstarší výrobna tvarůžků A. Wesselse v Palackého ulici 4 byla prohlášena za technickou památku. Na místě původní tvarůžkárny bylo v roce 1994 zbudováno Muzeum tvarůžků a vedle výrobny byla na Palackého ulici otevřena i nová prodejna.
Zdroj: Region Mohelnicko
Tvarůžková cukrárna
čubík, 11.07.2013 08:33:57
čubík, 11.07.2013 08:35:03
čubík, 11.07.2013 13:06:59
bameka, 14.07.2013 15:17:58
Tvarůžky mám od útlého dětství moc rád. A tvarůžkáři musí být velice uctívanou profesí. Vždyť já jsem si jen občas vzal do školy tvarůžky na svačinu a dobře jsem si všimnul, že v takový den si mě spolužáci, ale i někteří učitelé, tak nějak více vážili. Mluvili totiž se mnou z o poznání větší vzdálenosti. Jakého respektu pak tedy jistě požívají samotní tvarůžkáři, kteří jsou do své práce takříkajíc denně ponořeni!
čubík, 14.07.2013 19:14:21
bameka: ...ano, tvarůžky jsou pochutinou, kteráž čichové, či chuťové buňky, hluboce svou charakteristikou naplňuje a uspokojuje, však jen ty, kteříž se jimi v láskyplném spojení kochati dovedou...
...však budiž žalováno, že lidé mnozí se této tak žádoucí dobrotě mocí opírají a slovy nešlechetnými ji haní, co plyn, jejich jemnocit hrubě urážející...
...však my, kteří tuto ryze českou pochoutku na všechny možné způsoby upravenou s požitkem pojídáme, nenecháme cloumati hněv svým majestátem a velebně vpravivše do úst svých sousto poslední, řekneme jen: ámen
...a veškerou tu báseň mocným douškem píva spláchneme...
...však budiž žalováno, že lidé mnozí se této tak žádoucí dobrotě mocí opírají a slovy nešlechetnými ji haní, co plyn, jejich jemnocit hrubě urážející...
...však my, kteří tuto ryze českou pochoutku na všechny možné způsoby upravenou s požitkem pojídáme, nenecháme cloumati hněv svým majestátem a velebně vpravivše do úst svých sousto poslední, řekneme jen: ámen
...a veškerou tu báseň mocným douškem píva spláchneme...
Pokud chcete vložit odpověď, musíte se přihlásit.